29.09.2011

Dzień ósmy. Czerwone grona negroamaro.

Negroamaro to czerwony szczep winogron rosnący jedynie w południowych Włoszech. Występuje głównie w Apulii, szczególnie w Salento. Jest składnikiem wielu znakomitych jednoszczepowych win z winnic znajdujących się w tym regionie. Mówi się, że nazwa szczepu pochodzi od dwóch określeń słowa "czarny" - łacińskiego 'negro' i starogreckiego 'maru'.

pic (1) grono negroamaro, południowa Italia, Apulia
Grona negroamaro są ciemne, prawie czarne i nadają winom ciemną, głęboką barwę. Ponadto wina wyprodukowane z tego szczepu są aromatyczne z ziemistą nutą w tle. W zależności od regionu i tradycji panującej w winnicy, mówi się różnie na grona szczepu negroamaro.


Oto synonimy NEGROAMARO: Abbruzzese, Abruzzese, Albese, Amaro Nero, Amaronero, Arbese, Arbise, Jonico, Lacrima, Lacrimo, Mangia Verde, Mangiaverde, Mangiaverme, Morese, Negra Della Lorena, Negramaro, Nero Amaro, Nero Leccese, Nicra Amaro, Niuri Maru, Niuru Maru, San Lorenzo, San Marzuno, Uva cane.



 Dane nt negroamaro wzięte z Vitis International Variety Catalogue.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz