26.09.2011

Dzień piąty. Szczepy winogron na świecie.

O różnorodności win, ich jakości, aromatach i smaku świadczą nie tylko umiejętności i doświadczenie winiarza, ale też terroir - czyli ogół zjawisk, które mają wpływ na rosnące winorośle (klimat, gleba, różnice temperatur, bliskość morza, gór, ilość wiatrów, słońca, deszczu itd), ale również szczepy winogron, czyli rodzaje winogron, które nadają charakterystyczny smak i aromat.


Zarówno dla win czerwonych, jak i białych, można wyróżnić podstawowe szczepy, z których robi się wina (rzadko wytwarza się wino tylko z jednego szczepu, najczęściej wina to kupaż winogron z kilku szczepów, ale zawsze jeden jest główny i nadaje dominujące cechy). Jakie to szczepy?



Szczepy win białych:














- Chardonnay
- Sauvignon Blanc
- Pinot Grigio / Pinot Gris
- Riesling
- Semillon
- Viognier
- Chenin Blanc
- Gewurrztraminer
- Gruner Veltliner
- Muscat
- Malvasia
- Macabeo / Viura
- Albario / Alvarinho
- Palomino Fino
- Pedro Ximenez





Szczepy win czerwonych:


















- Cabernet Sauvignon
- Merlot
- Pinot Noir
- Shiraz / Syrah
- Tempranillo
- Cabernet Franc
- Gamay
- Carignan
- Malbec
- Nebbiolo
- Sangiovense
- Barbera
- Granacha
- Mourvedre
- Pinotage
- Zinfandel
- Touriga Nacional
- Tinta Barroca

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz