Wino dzielimy ze względu na: zabarwienie, zawartość cukru w końcowym etapie tworzenia wina, zawartość alkoholu. Ponadto wyróżnić można kilka segmentów win i innych kategorii, które również w dalszej części postu znajdziecie.
Podział win ze względu na:
- barwę napoju
- wina białe (od bladych żółcieni, przez kolory cytrynowe, żółte, zielonkawe, aż do delikatnych brązów)
- wina czerwone (od jasnych czerwieni, przez kolory czerwone, ciemnowiśniowe, aż do barwy ciemnej śliwki)
- wina różowe
- ilość cukru w produkcie końcowym
- wina wytrawne (do 1,5% zawartości cukru)
- wina półwytrawne (2-4% zawartości cukru)
- wina półsłodkie (4,5-7,5% zawartości cukru)
- wina słodkie (8-16% zawartości cukru)
- zawartość alkoholu
- wina lekkie (do 10 % alkoholu)
- wina średniej mocy (10-14% alkoholu)
- wina mocne (14-18% alkoholu)
- wina wzmocnione (pow 18% alkoholu), są to wszystkie te trunki, które zawierają dodatkową zawartość mocniejszego alkoholu, jak np sherry, porto czy malaga.
Segmenty win ze względu na ich konsumpcję:
- wina stołowe - spożywane do posiłków, najczęściej są nimi wina wytrawne i półwytrawne.
- wina deserowe - spożywane do deserów i ciast lub po posiłku, najczęściej to wina słodkie i półsłodkie. W ich skład wchodzą również wina likierowe, czyli o wzmocnionym smaku i zwiększonej zawartości alkoholu.
- wina musujące - nasycone dwutlenkiem węgla w sposób naturalny lub sztuczny. Najczęściej spożywane okazjonalnie np podczas świętowania nadejścia nowego roku, ślubów, czy zwycięstw npw rajdach samochodowych, Formule 1, czy wyścigach kolarskich, a także podczas uroczystości typu chrzest statku, podczas której rozbija się butelkę szampana o burtę. W przypadku win musujących możemy wyróżnić:
- wina szampańskie - produkowane metodą tradycyjną (tzw metoda szampańska), która polega na podwójnej fermentacji moszczu. Wina szampańskie są drogim napojem alkoholowym.
- szampany - dwutlenek węgla tworzy się w nich w sposób naturalny podczas procesu fermentacji, są one tworzone w określony sposób, najczęściej w rejonie Szampanii. Ze względu na swoją renomę, szampany są niezwykle drogimi trunkami.
- inne wina musujące - dokładniej są to tanie napoje alkoholowe, zawierające sztucznie dodany dwutlenek węgla.
Ponadto można jeszcze spotkać:
- wina miodowe - w których cukier został zastąpiony miodem, nazwą tą również są określane miody pitne.
- wina owocowe - które zostały wytworzone z owoców innych niż winogrona, np jabłek, porzeczek, czarnego bzu, agrestu, wiśni, dzikiej róży, śliwek, czy jeżyn.
- napoje określane mianem "win", wytwarzane np z rodzynek (wino rodzynkowe), czy zbóż (np wino żytnie)
- napoje owocowe (wina owocowe), potocznie nazywane jabolami, które najczęściej są wytwarzane z jabłek, cytryn lub wiśni, tzw cytrynówka, wiśniówka. Są to bardzo tanie napoje, które z prawdziwym winem nie mają nic wspólnego - może poza określeniem "wino" ;)
Innym określeniem, które często można znaleźć na etykiecie wina jest "wino szczepowe", które oznacza, że dane wino zostało wyprodukowane z przewagą jednego szczepu win. Zdarza się, że całe wino zostało wyprodukowane tylko z jednego szczepu winogron, jednak najczęściej jest to minimum 85% -95% szczepu dominującego. W Stanach Zjednoczonych Ameryki Północnej niższa wartość określająca wino szczepowe wynosi 75%. Pozostałą część tworzą winogrona z innych szczepów, które jednak nie mogą zmienić podstawowych cech szczepu dominującego. Inne określenia win szczepowych to: wino jednoszczepowe, wino odmianowe.
Oczywiście wszyscy znamy wina domowe, czyli robione w domu przez amatorów. W wielu domach przepisy na wina są przekazywane z pokolenia na pokolenie, a domowe wino jest nieodłącznym elementem niedzielnych obiadów czy innych wielkich okoliczności.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz