Zarówno dla win czerwonych, jak i białych, można wyróżnić podstawowe szczepy, z których robi się wina (rzadko wytwarza się wino tylko z jednego szczepu, najczęściej wina to kupaż winogron z kilku szczepów, ale zawsze jeden jest główny i nadaje dominujące cechy). Jakie to szczepy?
Szczepy win białych:
- Chardonnay
- Sauvignon Blanc
- Pinot Grigio / Pinot Gris
- Riesling
- Semillon
- Viognier
- Chenin Blanc
- Gewurrztraminer
- Gruner Veltliner
- Muscat
- Malvasia
- Macabeo / Viura
- Albario / Alvarinho
- Palomino Fino
- Pedro Ximenez
Szczepy win czerwonych:
- Cabernet Sauvignon
- Merlot
- Pinot Noir
- Shiraz / Syrah
- Tempranillo
- Cabernet Franc
- Gamay
- Carignan
- Malbec
- Nebbiolo
- Sangiovense
- Barbera
- Granacha
- Mourvedre
- Pinotage
- Zinfandel
- Touriga Nacional
- Tinta Barroca
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz