Grenache jest najczęściej uprawianym szczepem w Hiszpanii, gdzie jest lepiej znany jako garnacha tinta. Prawdopodobnie wywodzi się z Aragon, jednej z prowincji w północnej Hiszpanii, skąd rozprzestrzenił się na dalsze regiony winiarskie, w tym Sardynię i Roussillon.
Pic (1) grenache, photographer - Josh McFadden
Odmianę tą cechuje mocne drewno krzewów winorośli i ogromna wytrzymałość na susze. Grenache lubuje się w słońcu, nie przeszkadza jej wiatr ani żwirowo-kamieniste podłoże. Poza tym ma wysoki poziom odporności i łatwo przyswaja szczepionki przeciw szkodnikom. Jest jednym z nielicznych gron, które przetrwało plagę filoksery siejącą spustoszenie w europejskich winnicach w XIX wieku. Nalezy też dbać o odpowiedni, niezbyt wysoki poziom wilgotności podczas uprawy grenache, bowiem chłód i za duża wilgotność powodują gnicie krzewów.
Grenache plasuje się na trzecim miejscu wśród najchętniej uprawianych winorośli – tuż za cabernetem i merlotem (niektóre źródła podają, że jest drugim najczęściej uprawianym czerwonym szczepem). Najlepsze wina wytwarzane są z tych gron, które pochodzą ze starych winorośli. Główne regiony upraw to Dolina Rodanu, Langwedocja, Rioja, El priorato i Maury. Ze względu na swą łatwość łączenia się z innymi odmianami, grenache jest najczęściej składnikiem mieszanek doskonałych czerwonych win, choć również można spotkac wina odmianowe. W Hiszpanii najczęściej do grenache dodawane są grona tempranillo, a we Francji shiraz i mourvedre. Ponadto winogrona tej odmiany staowią bazę znanych win Châteauneuf-du-Pape czy Côtes du Rhône.
Wina wytworzone z grenache są bardzo owocowe o jasnoczerwonej z pomarańczowymi refleksami barwie. W aromatach i smakach dominują nuty dojrzałych jagód – czarnej porzeczki i jeżyny, a także czerwonych owoców – wiśni i truskawek, ponadto wyczuwalne są nuty pieprzu, lukrecji i rodzynek. Grenache powodują, że wina są mocno skoncentrowane, mają wysoki poziom kwasowości i dają wyczuwalne taniny. Ponadto wino grenache szybko się starzeje.
Synonimy: garnacha tinta, cannonau, granaxa, retaglidau nieddu, cañonazo, cannonau selvaggio, cannonadu nieddu, grenache rouge, alicante, granaccia, carinagne rosso, tinto aragonés, garnaccho negro, gironet, garnatxa país, rousillon tinto, uva di spagna, lladoner, rivesaltes, abundante, cannonaddu, rousillon, bois jaune, redondal, ranconnat, rouvaillard, sans pareil, tentillo, mencida, grenache noir, tocai rosso, alicante grenache, red grenache, francese, navarro, aleante poggiarelli, tinto navalcarnero, aleante, elegante, negru calvese, aragonés, garnacha común, garnacha negra, garnacha roja, navarra, santa maría de alcántara, tinto menudo, tintella, tintilla, toledana, garnatxa negra, navaro, navarre de la dordogne, kek grenache, aleante di rivalto, alicant blau
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz