13.10.2011

Ostre jak brzytwa Albariño

Tym postem rozpoczynam opisywanie szczepów uprawianych w światowych winnicach - zarówno tych znanych, jak i mniej znanych. Spróbuję zamieszczać je w kolejności alfabetycznej, jednak nie wiem co mi z tego wyjdzie ;-p Oczywiście podawane przeze mnie informacje nie będą wyczerpywały tematu, jedynie nakreślą charakterystyczne cechy poszczególnych odmian. Dzisiaj parę słów na temat hiszpańskiej odmiany Albariño.




pic (1) grona Albariño


Albariño (Albarín Blanco, Cainho Branco, Alvarinho) - to biała odmiana winogron. Wina stworzone z tego szczepu porównywane są do win wyprodukowanych na bazie Sauvignon Blanc za cytrynową kwasowość, a także do Viogniera i Gewürztraminera przez kwiatowe aromaty. Grono we wcześniejszych latach stanowiło jedynie dodatek do bardziej popularnych szczepów, jednak gdy zaczęto eksperymentować z tą odmianą, stała się ona popularna na rynku hiszpańskim i międzynarodowym i obecnie bez problemu można znaleźć wina robione w 100% z odmiany Albariño.


Najczęściej uprawia się tę odmianę w regionie Galicji w Hiszpanii (szczególnie Rías Baixas), również popularna jest w Portulagii jako składnik Vinho Verde (szczególnie w regionach Melgaço, Monção), a od niedawna uprawiane jest również w Australii i Kalifornii.


To prawdopodobnie jedyne hiszpańskie wino znane z nazwy szczepu winogron, a nie z nazwy regionu. Zaleca się spożywać je stosunkowo młode, aby uzyskać z niego jak najwięcej owocowej świeżości, która jest słabiej wyczuwalna w późniejszych latach. Wino jest cierpkie i kwaskowe. Ma wapiennozielony kolor. Jest wytrawne, o bardzo intensywnym aromacie. W winie stworzonym na bazie odmiany Albariño wyczuć można kwiatowe nuty (hiacynt, lipa), cytrynę, morelę i brzoskwinię, a także migdały, limonkę, jabłka, owoce cytrusowe, mango, a nawet trawę. Lekkie, z dość dużą kwasowością i odrobiną goryczy pozostawioną przez skórki gron i pestki.



pic (2) Kiść winogron Albariño


Jest doskonałe jako aperitif, również dobrze smakuje jako dodatek do dań rybnych.


Jancis Robinson, najsłynniejsza kobieta-krytyk wina z Wielkiej Brytanii, a także publicystka tematyki winiarskiej, nazywa wina odmianowe Albariño "ostrymi jak brzytwa".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz