pic (1) grona Albariño
Albariño (Albarín Blanco, Cainho Branco, Alvarinho) - to biała odmiana winogron. Wina stworzone z tego szczepu porównywane są do win wyprodukowanych na bazie Sauvignon Blanc za cytrynową kwasowość, a także do Viogniera i Gewürztraminera przez kwiatowe aromaty. Grono we wcześniejszych latach stanowiło jedynie dodatek do bardziej popularnych szczepów, jednak gdy zaczęto eksperymentować z tą odmianą, stała się ona popularna na rynku hiszpańskim i międzynarodowym i obecnie bez problemu można znaleźć wina robione w 100% z odmiany Albariño.
Najczęściej uprawia się tę odmianę w regionie Galicji w Hiszpanii (szczególnie Rías Baixas), również popularna jest w Portulagii jako składnik Vinho Verde (szczególnie w regionach Melgaço, Monção), a od niedawna uprawiane jest również w Australii i Kalifornii.
To prawdopodobnie jedyne hiszpańskie wino znane z nazwy szczepu winogron, a nie z nazwy regionu. Zaleca się spożywać je stosunkowo młode, aby uzyskać z niego jak najwięcej owocowej świeżości, która jest słabiej wyczuwalna w późniejszych latach. Wino jest cierpkie i kwaskowe. Ma wapiennozielony kolor. Jest wytrawne, o bardzo intensywnym aromacie. W winie stworzonym na bazie odmiany Albariño wyczuć można kwiatowe nuty (hiacynt, lipa), cytrynę, morelę i brzoskwinię, a także migdały, limonkę, jabłka, owoce cytrusowe, mango, a nawet trawę. Lekkie, z dość dużą kwasowością i odrobiną goryczy pozostawioną przez skórki gron i pestki.
pic (2) Kiść winogron Albariño
Jest doskonałe jako aperitif, również dobrze smakuje jako dodatek do dań rybnych.
Jancis Robinson, najsłynniejsza kobieta-krytyk wina z Wielkiej Brytanii, a także publicystka tematyki winiarskiej, nazywa wina odmianowe Albariño "ostrymi jak brzytwa".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz