pic (1) Bonarda
Bonarda (charbono, Corbeau, Dolce Noir), często mylona z włoskim szczepem Bonarda Piedmontese, z którym nie jest spokrewniona. Bonarda jest argentyńską odmianą winogron. Jeszcze stosunkowo niedawno to właśnie ten szczep królował w argentyńskich winnicach, jednak obecnie masowo uprawiany jest tu Malbec. Bonarda jest rozpoznawana jako odmiana z wysokim potencjałem, jeśli chodzi o jakość samych winogron i win z nich produkowaych.
Główne regiony upraw to Mendoza w zachodniej Argentynie przy granicy z Chile i California w Stanach Zjednoczonych.
Najczęściej można spotkać Bonardę jako składnik mieszanki. Kwasowość i miękkość Bonardy nadaje głębię i uwypukla smak wina. Część winiarzy wciąż eksperymentuje z Bonardą ze względu na jej soczystość i posmak przypraw, dzięki czemu powstają wyjątkowe, niezwykle charakterystyczne w smaku wina. Bonarda nadaje winu dobrą umiarkowaną kwasowość i średnią do wysokiej ilość tanin, jednocześnie wino ma średnią budowę i głęboki kolor. Ponadto charakteryzuje się bardzo owocowym smakiem – jest doskonałym połączeniem ciemnej wiśni i śliwki. Wina produkowane ze starszych winorośli i starzone w dębowych beczkach są bardziej owocowe, gęstsze i mają mocno wyczuwalne taniny, a także zawierają nutę fig i rodzynek.
pic (2) kiść Bonardy
Bonarda najlepiej smakuje z włoskim jedzeniem i daniami lekkimi.
Co ciekawe, Bonarda jest najpóźniej dojrzewającym gronem w Argentynie, co powoduje rywalizację między winiarzami w tworzeniu najlepszych gatunkowych win z tego szczepu. Ten swoisty wyścig sprawia, że produkowane są małe ilości wyśmienitych win, które najczęściej –niestety -można wypróbować jedynie w danym regionie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz